Het bedrijfsleven geeft de overheid het nakijken en laat zien hoe het moet. Vorige week presenteerde Eneco een plan waarin ze in detail uitleggen hoe ze ervoor gaan zorgen dat zij en hun klanten in 2035 klimaatneutraal zijn. Dit gaat veel verder dan wat er nu in de klimaatwet (95% broeikasgasreductie in 2050), het klimaatakkoord (49% broeikasgasreductie in 2030), en de Europese Green Deal (55% broeikasgasreductie in 2030) staat. Hulde aan deze ondernemingen, maar laat de overheid als hoeder van ons algemeen belang het als wake up call zien om de leidende regie weer over te nemen.
Naast Eneco hebben in Nederland ook VodafoneZiggo, Ahold, Ikea, Post NL, Philips en KPN doelstellingen omarmd die in lijn zijn met wat nodig is om de opwarming van de aarde onder de anderhalve graden te houden. Wereldwijd zijn er zelfs al 436 bedrijven met gezamenlijk triljarden aan omzet die hun bedrijfsvoering richten op deze anderhalve graden. Dit blijkt uit het overzicht van het Science Based Target Initiative van het World Resources Institute.
Deze anderhalve graden is voor het eerst genoemd in het Klimaatakkoord van Parijs. Toen was al duidelijk dat als we de werkelijk catastrofale gevolgen van klimaatverandering willen voorkomen we moeten zorgen dat de opwarming niet verder oploopt dan anderhalve graad. Het verschil tussen anderhalve graad en twee graden is groot. Bij anderhalve graad overleeft de helft van het Great Barrier reef nog terwijl deze bij 2 graden helemaal verloren gaat. Periodes van extreme hitte treffen 2,5 keer meer mensen en de Noordpool zal in plaats van ééns in de 100 jaar eens in de 10 jaar volledig ijsvrij zijn. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van het verschil in impact dat een halve graad maakt.
Het bedrijfsleven begint door te krijgen dat het roer om moet, als ze nog een toekomst voor zichzelf willen. Een stap zoals die van Eneco is nu nog vrij uniek, helemaal bij de energie-intensieve bedrijven. Echter het balletje begint te rollen en de overheid moet deze beweging leiden door zelf doelen gericht op anderhalve graden te stellen. Deze bedrijven laten zien dat het kan. Het is aan de overheid om het benodigde beleid door te voeren dat deze bedrijven in staat stelt om hun doelstelling te behalen. Het komende kabinet moet de anderhalve graden doelstelling omarmen én in beleid vertalen als onze gezamenlijke toekomst hen werkelijk aan het hart gaat.
Rob van Tilburg, Directeur Programma’s Natuur & Milieu.
Deze bijdrage is gepubliceerd in het Algemeen Dagblad op 19 juni 2021
Persvoorlichters
Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.