Natuur & Milieu vindt dat het klaar moet zijn met het gebruik van gif in tuinen en op balkons. Het is slecht voor de natuur, het grondwater en levert risico’s op voor de gezondheid. We werken daarom samen met Tuinbranche Nederland om dit met winkels, producenten en kwekers voor elkaar te krijgen. Op basis van een recent onderzoek naar het online aanbod van diverse retailers, roepen we de tuinbranche op om haar afspraken over productie, toepassing en verkoop van bestrijdingsmiddelen aan te scherpen.
Uit ons onderzoek onder tuincentra en andere verkooppunten (alle aangesloten bij de Tuinbranche Nederland) bleek dat de zeer giftige stof glyfosaat, op één verkooppunt na, niet meer in de online schappen te vinden is. Dat is goed nieuws en conform de afspraak. In 2020 sprak Tuinbranche Nederland namelijk met ons af dat bestrijdingsmiddelen met glyfosaat per 1 juli 2022 niet meer in de winkel te vinden mogen zijn.
Chloor en azijn
We constateerden ook dat er alternatieve middelen worden aangeboden, die eveneens schadelijk kunnen zijn. Het gaat dan om middelen met bijvoorbeeld azijnzuur of pelargonzuur. De Tweede Kamer heeft afgelopen zomer besloten dat het hoog tijd is voor een campagne die ervoor zorgt dat consumenten minder makkelijk grijpen naar azijn en chloor. De Tuinbranche, met al haar leden, heeft hierin een belangrijke rol. Zij kan consumenten hierop wijzen en laten zien hoe de tuin gezond en mooi blijft zonder giftige stoffen die schade kunnen opleveren voor bodem, water en insecten.
Te weinig oog voor particulier gebruik
Voor bestrijdingsmiddelen bestaat een zogenaamde lijst met ‘candidates for substitution’. Op deze lijst staan chemische stoffen die de Europese Commissie wil gaan verbieden, omdat ze te schadelijk zijn. Het wrange aan deze lijst is dat er eerst meerdere alternatieve middelen moeten zijn, voor een stof ook echt bij de wet verboden wordt. Bij Natuur & Milieu vinden we het zorgwekkend dat middelen die voor professionals verboden gaan worden, wel beschikbaar zijn voor particulieren. Terwijl particulieren juist vaak niet bekend zijn met alle risico’s voor hun eigen gezondheid en hun omgeving. Wij roepen de Tuinbranche daarom op om er met producenten en kwekers voor te zorgen dat deze middelen uit het consumentenschap verdwijnen. Particulieren hebben tal van mogelijkheden om hun tuin gezond te houden zonder gif.
Persvoorlichters
Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.