
Nederland telt nu al 365.000 huishoudens met een laag inkomen die jaarlijks meer dan 2.500 euro kwijt zijn aan hun energierekening. Zij wonen vaak in slecht geïsoleerde woningen en zijn aangewezen op gas om te koken en verwarmen. Zonder ingrijpen van de overheid neemt dit aantal huishoudens met 112.000 toe in 2030, dat blijkt uit recent onderzoek van Berenschot. Het huidig beleid richt zich namelijk vooral op lastenverlichting door bijvoorbeeld het Tijdelijk Noodfonds Energie en algemene verlaging van de energiebelasting. Die verlichten de pijn tijdelijk, maar pakken de oorzaak niet aan. Het Noodfonds was bovendien al binnen een week leeg. “Dit laat zowel de urgentie van het probleem zien als de noodzaak om energiearmoede structureel op te lossen. Zonder energiebesparende maatregelen blijven we dweilen met de kraan open”, aldus de organisatoren van de actie.
Natuur & Milieu, Energiebank en FIXbrigade lieten Kamerleden zien dat om blijvend de energierekening te halveren een totaalpakket aan maatregelen nodig is. “Zonder isolatie en gasloze verwarming blijft de energierekening stijgen – de prijs van gas blijft hoog en veranderlijk ” aldus Rob van Tilburg van Natuur & Milieu. “We zien dat isoleren en het installeren van bijvoorbeeld warmtepompen de energierekening structureel kunnen halveren voor huishoudens die nu al moeite hebben met het betalen van de rekening. Dit kabinet doet vrijwel niets voor het klimaat, en ook voor hulp van verduurzamen van woningen voor lage inkomens geeft het geen thuis”, benadrukt Natuur & Milieu.
“Technische oplossingen alleen zijn niet genoeg; het draait om mensen in moeilijke situaties, die ieder iets anders nodig hebben,” vult Marieke Vollering van de Energiebank aan. “De Energiebank en FIXbrigade hebben hier ervaring in, en bieden met maatwerk de juiste hulp en ondersteuning. Daarom roepen we de overheid ook op om bestaande energiehulpnetwerken in te zetten om deze verandering te bereiken.” Steven Jonker van de FIXbrigade spreekt uit ervaring: “Door het gesprek te starten over stookgedrag en het toepassen van maatregelen zoals tochtstrips en radiatorfolie kan de rekening al gelijk omlaag. Wij dreigen dit werk niet meer te kunnen doen omdat financiering stokt.”
De actie vindt plaats met oog op het Kamerdebat over een betaalbare energierekening dat 2 juli plaatsvindt.
Persvoorlichters
Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

