In het Klimaatakkoord is afgesproken dat er in 2030 8 miljard minder (fossiele) zakelijke autokilometers worden gereden en een normering van de uitstoot van zakelijke mobiliteit ingevoerd gaat worden. En ook vanuit Europa komt met ‘Fit fot 55’ de wens om de CO2-uitstoot ook in het zakelijk verkeer verder terug te dringen. De Autowijzer helpt de uitstoot terug te dringen met slimme keuzes bij het flexibeler maken van regelingen en het verduurzamen van het wagenpark.
Flexibel mobiliteitsbeleid
Flexibilisering van mobiliteitsbeleid is een manier om met de huidige snelle veranderingen om te gaan. Het speelt in op het thuis- en online werken en de daardoor veranderde mobiliteitsbehoefte, het ontmoedigen van autobezit in stedelijke omgeving en het groeiend aanbod van deelmobiliteit. Steeds meer medewerkers werken wisselend thuis en op kantoor, en reizen wisselend met de fiets, het OV of een elektrische deel- of poolauto. Veel medewerkers geven de voorkeur aan een pakket van verschillende vervoersmogelijkheden (bijvoorbeeld OV, fiets, deelauto), boven het bezitten van een leaseauto. Dit is toekomstbestendig en flexibel, het helpt bedrijven de CO2-uitstoot te reduceren en maakt ze een aantrekkelijke werkgever. ANWB en CBRE zijn daarin voorlopers en bieden werknemers passende flexibele vervoersmogelijkheden aan.
Elektrisch rijden (EV)
In de gids staan ook veel voorbeelden van bedrijven die al ver zijn met een 100% elektrisch (EV) wagenpark. Bij Royal HaskoningDHV is 85 procent van de leaseauto’s inmiddels elektrisch. Het bedrijf verwacht in 2022 de doelstelling van 100 procent te bereiken. Voor bedrijven is het op dit moment goed mogelijk om volledig over te stappen op elektrisch rijden. ‘De problemen van vier jaar geleden bestaan nu niet meer’, zegt Arno Veenman van de Volksbank. Waar het eerst moeilijk was om de juiste auto’s met voldoende actieradius te vinden voor de juiste prijs en ook binnen de levertijd, is dit sterk veranderd. Er is nu veel meer aanbod van auto’s en een sterke toename in actieradius, waardoor deze knelpunten geen belemmering meer zijn.
Een concreet stappenplan
Bedrijven die aan de slag willen met de verduurzaming van hun automobiliteit vinden in de Autowijzer een concreet stappenplan. Hierin zijn de learnings en missers van een aantal bedrijven uit de Anders Reizen-coalitie vertaald in praktische tips. Bij nieuw mobiliteitsbeleid blijkt het met name belangrijk om de mobiliteitsbehoefte van medewerkers in kaart te brengen en hen bij het beleid te betrekken.
Bekijk de autowijzer
Over deze samenwerking
Om een duurzame toekomst te bereiken stimuleert Natuur & Milieu duurzame alternatieven en maatregelen en gaan we vervuilende activiteiten tegen. We doen dit, waar het kan, samen met anderen. Voor de Autowijzer werkten wij samen met de coalitie Anders Reizen en kennispartner 3pm. De coalitie Anders Reizen bestaat inmiddels uit zo’n 80 grote werkgevers. Zij delen de gemeenschappelijke ambitie om de CO2-uitstoot van zakelijke reizen te halveren in 2030 (ten opzichte van 2016). Om deze doelen te bereiken, zijn de meest effectieve maatregelen vertaald naar een koploperprogramma met best practices. 3pm is een ervaren consultancy bureau dat werkgevers helpt met duurzaam zakelijk en woon-werkverkeer. Het bureau ontwikkelt mobiliteitsbeleid voor organisaties van visie tot regelingen, vergoedingen en voorzieningen.
Ontdek ook onze andere mobiliteitswijzers
Dit jaar lanceren Natuur & Milieu en de coalitie Anders Reizen vijf nieuwe kenniswijzers. De Autowijzer is de eerste wijzer, opgevolgd door de Ov-wijzer, Mobiliteitsbudgetwijzer, Deelmobiliteitswijzer en Hybride werken-wijzer. In de wijzers worden ervaringen en best practices gebundeld. Eerder verschenen al de Vliegwijzer en de Fietswijzer. Bekijk ze hier
Persvoorlichters
Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.