Ga terugHome      Nieuws      Organisaties vragen aandacht voor gezondheidsgevaren luchtvaart, brengen vliegtuigherrie naar de Tweede Kamer
Nieuwsbericht

Organisaties vragen aandacht voor gezondheidsgevaren luchtvaart, brengen vliegtuigherrie naar de Tweede Kamer

Portretfoto Wietske de Lange
Wietske de Lange
Natuur & Milieu overhandigde vandaag het manifest 'Bescherm burgers tegen de gezondheidsgevaren van luchtvaart' aan Kamerleden van de commissie Infrastructuur en Waterstaat (IenW). Dit deden wij samen met omwonenden, wetenschappers en gezondheidsorganisaties, zoals Longfonds. Kamerleden konden via een speciaal 4D-geluidsfragment ervaren welke overlast omwonenden van luchthavens dagelijks meemaken. Het geluidsfragment en manifest zijn onderdeel van een gezamenlijke noodoproep om het leed en schade die de luchtvaart veroorzaakt een halt toe te roepen.

De Nederlandse overheid belooft al decennia lang normen om de overlast van vliegverkeer te verminderen, maar daadwerkelijke verandering blijft uit. Geluid is daarbij het meest herkenbare gevolg, maar ook de uitstoot van CO2 en bijvoorbeeld ultrafijnstof zijn een gevaar voor onze leefomgeving en de mensen die er wonen. Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu: “Geluidsoverlast door de luchtvaart is een vorm van overlast die in onderzoek in verband is gebracht met concentratieproblemen en gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten. Maar waar vliegtuigen overvliegen, is ook sprake van minder zichtbare bedreigingen voor onze gezondheid en het klimaat, zoals de uitstoot van CO2 en ultrafijnstof. Het goede nieuws is dat de overheid deze diverse problemen in één keer aan kan pakken met luchtvaartbeleid dat het welzijn van de Nederlander weer op één zet.”

Geluidsfragment van overlast

In het geluidsfragment is te horen hoe het geluid van laagvliegende vliegtuigen het verjaardagsfeest ontwricht van een meisje dat vlakbij een vliegveld woont. Ook benoemt het de concentratieproblemen die het meisje ervaart. Het verhaal is fictief, maar gebaseerd op de ervaringen van omwonenden en bestaand onderzoek naar de gevolgen van vliegtuiggeluid op de gezondheid en concentratie.

kamerleden luisteren naar geluidsfragment

Grote schade samenleving al lang bekend

De betrokken omwonenden, artsen en gezondheidsorganisaties benadrukken dat de schade die de luchtvaart veroorzaakt al decennia bekend is. Bestaande geluidsnormen worden bovendien niet gehandhaafd. Het recht van omwonenden op een gezonde leefomgeving wordt in Nederland daardoor al jaren geschonden. “Veel Nederlanders hebben te maken met de gevolgen van de luchtvaart. Van geluidsoverlast, tot longproblemen en grotere risico’s op ontwikkelingsachterstand bij ongeboren kinderen. Dit kabinet kan ons tegen deze gevaren beschermen. Daarvoor is het nodig dat zij het achterhaalde idee loslaat dat alsmaar meer vliegen goed is voor de economie. Het is hoog tijd dat onze overheid het welzijn van onze bevolking voorop durft te zetten,” bepleit Marjolein Demmers, namens de organisaties.

Het kan anders

In een gezamenlijk manifest benoemen de organisaties zes concrete maatregelen die de overheid kan nemen om burgers beter te beschermen tegen de gezondheidsgevaren door de luchtvaart. Op 14 oktober overhandigden de organisaties dit manifest al aan Barry Madlener, de minister van IenW. Vandaag vragen zij de Kamerleden om in actie te komen. Een van de maatregelen die de organisaties voorstellen is om met de vliegbelasting de schade te verhalen op de vervuiler: “Overstappers betalen geen cent belasting, maar de belastingbetalers moeten wel met miljarden bijspringen om het falende luchtvaartsysteem op de been te houden. Dit kan echt anders”, aldus Demmers. De overige maatregelen richten zich op handhaving van regels die omwonenden moeten beschermen, garanties voor goed werkgeverschap in de luchtvaartsector, gelijke behandeling als andere sectoren wat betreft schadelijke effecten, borgen van klimaatbeleid en meer nationale mogelijkheden om de luchtvaart te reguleren.

Bekijk het volledige manifest

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter