Terug naar overzicht
Reizen

8 tips om je wintersport zo duurzaam mogelijk te maken

Reizen is natuurlijk fantastisch en ook wintersport is erg populair. Lekker buiten zijn, dicht bij de natuur. Alleen heeft een wintersportvakantie vaak een grote negatieve impact op diezelfde natuur en het klimaat. Vooral door te vliegen naar allerlei winterse oorden stoten we veel CO2 en andere schadelijke fijnstoffen uit. Daarnaast moet de natuur vaak wijken voor de aanleg van hotels, restaurants en winkels. Wij geven je 8 tips om je wintersport een stuk duurzamer te maken!
portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
 • 
Tips
rode trein rijdt door besneeuwd berglandschap

1. Reis met duurzaam transport

Veel mensen nemen het vliegtuig voor hun skivakantie. Dit terwijl vliegen een van de meest vervuilende manieren van transport is en de meeste wintersportbestemmingen prima per trein te bereiken zijn. Met de ÖBB Nightjet bijvoorbeeld reis je rechtstreeks vanuit Amsterdam naar verschillende Oostenrijkse bestemmingen. Ja, reizen per trein is vaak duurder, maar het bespaart je vervelende files en onderweg kun je genieten van de meest prachtige uitzichten. Bonus: als je kiest voor de nachttrein kom je ook nog eens lekker uitgerust aan en kun je gelijk de piste op. Wanneer je met een grote groep reist en toch kiest voor de auto, probeer dan met zo min mogelijk auto’s te gaan. Als je je wintersport-uitrusting op de bestemming zelf huurt, scheelt dat heel wat bagage!

Naast het transport naar de bestemming toe kun je ook op de bestemming zelf kiezen voor duurzamere alternatieven. Maak ter plekke gebruik van het openbaar vervoer in plaats van de auto te pakken of er één te huren. En wist je dat je met een skipas vaak gratis gebruik kan maken van de skibus?

2. Mijd ‘100% sneeuwzekerheid’

Ten tweede maakt de keuze in een duurzamere bestemming ook een groot verschil. Kies bijvoorbeeld eens voor een bestemming dichterbij, zodat de CO2-uitstoot van je reis lager is. Daarnaast kun je ook kiezen voor een bestemming waar een duurzaamheidsbeleid is. Probeer bijvoorbeeld te kiezen voor een bestemming zonder sneeuwkanonnen en met skiliften op zonne-energie. Of overweeg bijvoorbeeld eens een autoloos skidorp. Er zijn steeds meer bestemmingen die hun verantwoordelijkheid nemen op milieugebied. De Alpine-pearls zijn hier voorlopers in. Het zijn 25 dorpen verspreid over het Alpengebied waar duurzaamheid centraal staat.

Ook is het beter om laaggelegen skigebieden met sneeuwzekerheid te mijden. Wanneer een laaggelegen gebied sneeuwgarantie biedt, betekent dit dat er sneeuwkanonnen ingezet worden. Deze sneeuwkanonnen verbruiken enorm veel water en energie en de nepsneeuw is vaak schadelijk voor de natuur. Kies voor een hooggelegen skigebied, waarbij de kans op echte sneeuw groter is en er dus geen sneeuwkanonnen nodig zijn.

3. Onderneem duurzamere activiteiten

Eenmaal op de bestemming aangekomen kun je verschillende keuzes maken om je wintersportvakantie verder te verduurzamen. In plaats van iedere dag te skiën of te snowboarden, kun je ook af en toe kiezen voor duurzamere alternatieven die minder schadelijk zijn voor de natuur. Wat dacht je bijvoorbeeld van een sneeuwschoenwandeling, Nordic Walking, langlaufen of fatbiken?

man op een fatbike rijdt door de sneeuw

4. Vermijd het hoogseizoen

In de hoogseizoenen is het eigenlijk te druk in de bergen waardoor de natuur te veel belast wordt. Het is dan ook beter voor de natuur om naar een minder druk skigebied te gaan of buiten het hoogseizoen te reizen. Wanneer je buiten het hoogseizoen reist, wordt de spreiding geleidelijker en wordt de natuur minder belast. Bijkomend pluspunt: de tarieven in het laagseizoen zijn aantrekkelijker!

5. Ga niet off-piste

Off-piste skiën is niet alleen gevaarlijk, het is ook slecht voor planten en dieren. De dieren trekken zich terug van de drukke pistes, dus wanneer je off-piste gaat skiën jaag je de dieren opnieuw weg. Ook is het slecht voor de natuur om te skiën over een dun laagje sneeuw. Wanneer de struiken en planten zichtbaar zijn, is de sneeuwlaag eigenlijk te dun om over te skiën of snowboarden.

6. Warme, duurzame kleding!

Kleding is natuurlijk ook belangrijk wanneer je op wintersport gaat. Je kleding moet niet alleen warm zijn, maar je moet er ook goed in kunnen bewegen. In plaats van nieuwe wintersportkleding aan te schaffen, zijn er genoeg tweedehands winkels die wintersportkleding verkopen. Als je niet zo vaak op wintersport gaat, vraag dan eens of je kleding van je vrienden of familie mag lenen. Probeer altijd eerst om je ‘oude’ wintersportkleren te repareren in plaats van ze weg te gooien. Wil je toch echt een nieuwe outfit, denk er dan eens over na om te kiezen voor een duurzaam kledingmerk. Veel mensen denken bij de aanschaf van hun kleding namelijk niet na over hoe hun kleding is geproduceerd en hoe duurzaam de materialen eigenlijk zijn. Er zijn een aantal merken die duurzame wintersportkleding ontwikkelen zoals Picture Organic Clothing, Patagonia en Houdini Sportswear.

7. Klimaatbewust smullen

Je kent het wel, die standaard bratwurst en schnitzel iedere keer als je op wintersport gaat. Wel lekker natuurlijk, maar niet de meest bewuste keuze. Heb je er wel eens aan gedacht om te kiezen voor andere lekkere typisch lokale gerechten, maar dan vegetarisch, zoals spätzle of kaiserschmarren?

8. Afval, water en energie

Tot slot een tip die je op iedere vakantie kunt toepassen: reduceer en scheidt je afval en ga zorgvuldig om met water en energie. Tegenwoordig zijn er veel boekingplatforms die duurzame accommodaties aanbieden. Zo’n milieuverantwoord vakantieverblijf is bijvoorbeeld voorzien van groene stroom, duurzame warmte, kookt alleen met lokale producten of draagt op een andere manier bij aan de natuur.

mensen lopen met snowboards door de sneeuw
[gravityform id="98" title="false" description="false"]
<p class="gform_not_found">Oeps! We konden je formulier niet vinden.</p>