Het kooltje dat op aarde rust
‘Het kooltje dat op aarde rust’: de merkwaardige groente heeft deze titel te danken aan het feit dat zij boven de grond groeit, in tegenstelling tot de andere knollen. De koolrabi is niet erg populair, maar daar komt verandering in!
Waarom goed (voor je)?
Het leuke aan deze groente is dat het knolletje gewoon in Nederland kan groeien, dus er komt nauwelijks transport aan te pas. En van lokaal eten worden wij blij! De koolrabi heeft dus een lage klimaatbelasting en is daarnaast een gezonde, natuurlijke voedingsstoffenbron: het bevat onder meer calcium, kalium, magnesium, en voedingsvezels is rijk aan vitamine C. Het blad van de koolrabi bevat ontzettend veel vitamine A, dat ook veel in vlees te vinden is. Mooi om een keer in te wisselen dus! Deze groente is goed voor jou en tegelijkertijd een duurzame keuze voor onze aarde. Eigenlijk heel zonde dus, dat deze groente vergeten wordt.
Wat kun je ermee?
De koolrabi is een zeer multifunctionele groente: zo kun je de koolrabi koken, bakken, wokken, blancheren en in de oven bereiden. Maar de koolrabi is ook lekker om rauw te eten, dan smaakt zij een beetje naar radijs: licht pittig met een zoet tintje. Heerlijk door een salade. Lijkt het je al wat om de koolrabi op je boodschappenlijstje voor morgen te zetten? Misschien is het nu nog wat vaag voor je, daarom hebben wij een paar voorbeeldrecepten voor je geselecteerd. Lees gauw verder en laat je inspireren.
Recepten met koolrabi
- Zoetzure koolrabisalade met ananas en bosui: deze Aziatische zoetzure koolrabisalade is heerlijk als bijgerecht van een lekkere curry of als lunch.
- Koolrabisalade met een frisse tahini-limoendressing: deze zomerse salade staat in een handomdraai op tafel en is lekker licht en verfrissend. Je hebt er dan ook niet veel voor nodig, want met een paar ingrediënten staat er zo een heerlijke koolrabisalade op tafel voor vier personen. Bekijk de ingrediënten van de dressing en de bereiding van het recept.
- Romige koolrabi met verse spinazie: een lekkere vegetarische maaltijd, waarbij groenten de hoofdrol spelen. In dit geval: koolrabi en spinazie.
- ‘Spaghetti’ van koolrabi met groene appel en walnoten: heb je een spiralizer? Dan is dit ook een leuke manier om de koolrabi te bereiden: maak ‘spaghetti’ van de koolrabi en laat het op deze ludieke manier de hoofdrol spelen in je gerecht.
- Koolrabikoekjes met aardappel en dille: je kunt ook heerlijke koekjes maken van koolrabi! Deze merkwaardige groente blijft ons verrassen… Lijkt het je lekker?
Zelf telen?
Heb jij een eigen moestuin en groene vingers? Dan is het misschien wat voor jou om de koolrabi zelf te telen. Het is het gemakkelijkst om te kiezen voor de herfstteelt, dan zaai je de koolrabi midden/eind juni. Tijdens deze teelt kan de koolrabi namelijk gewoon buiten groeien, dus dan heb je geen kas nodig. In de zomerteelt kun je beter binnen zaaien, of onder koud glas. Je kunt dan het beste de koolrabi in april/maart zaaien en in juni/augustus oogsten.