Waarom goed voor je?
Tomaten zijn een bron van vitamine C, carotenoïden, vitamine B1, vitamine B2 en vitamine B6. Daarnaast bevatten ze de mineralen kalium, fosfor en magnesium. Ze leveren energie, helpen bij het groeien en in stand houden van het lichaam en zijn een belangrijke toevoeging aan het voedingspatroon. Mensen die veel groente en fruit eten hebben een lager risico op kanker, diabetes type 2, beroertes en hart- en vaatziekten. Niet gek dus, dat tomaten in het Frans ook wel ‘pommes d’amour’, ofwel ‘liefdesappels’, worden genoemd!
Wat kun je ermee?
Je koopt tomaten vers of in blik. Zowel vers als ingeblikt heb je geen tekort aan opties. Ga je voor trostomaat of voor cherry-, kers- of snacktomaat? Ook in blik vind je tomaten heel, in blokjes, gezeefd of geconcentreerd in de vorm van tomatenpuree.
Gebruik verse tomaten rauw als broodbeleg, in salades of op een vegetarische hamburger. Geen groot fan van rauwe tomaat? Bak je tomaten dan en maak een heerlijke pastasaus, groente omelet of gebruik ze als basis voor een zelfgemaakte tomatensoep. Natuurlijk zijn ook tomaten uit blik niet uit sauzen en soepen weg te denken.
Recepten met tomaat
Nu ben je vast benieuwd wat voor lekkers je allemaal nog meer met tomaten kan maken. Hier lichten we een paar recepten voor je uit.
Eet lokaal en met het seizoen mee
Door groente bij iedere maaltijd centraal te zetten en zoveel mogelijk te eten wat het seizoen te bieden heeft, maak je jouw maaltijden net dat beetje duurzamer. Onze groentekalender helpt je daarbij. Daarnaast voegt groente ook echt iets toe aan je maaltijd met vitaminen, mineralen of antioxidanten.