Home      Zero-emissiezones

Zero-emissiezones

tekening van bakfiets op de straat

Stappenplan: bereid je bedrijf voor op de zero-emissiezones

Vanaf 2025 worden zero-emissiezones voor bestel- en vrachtauto’s ingevoerd in Nederlandse gemeenten. Als ondernemer, vraag je je vast af: hoe bereid ik mijn bedrijf voor op zero-emissiezones en op duurzame, schone logistiek? In het overzichtelijke stappenplan voor mkb’ers geven wij je alle informatie die je moet weten.

stappenplan zer0-emissie mkb

In het stappenplan leggen we uit wat de zero-emissiezone betekent voor jouw bedrijf. In vier stappen weet je of jouw bedrijf ook met de zones te maken krijgt en aan welke regels je moet voldoen vanaf 2025. In het plan lees je hoe je de impact berekent voor jouw bedrijf, hoe je een plan maakt voor de overstap naar zero-emissievervoer en ten slotte hoe je binnen je bedrijf draagvlak creëert en de juiste stakeholders betrekt.

Tussen 2025 en 2030 worden in 30 tot 40 grotere Nederlandse gemeenten de zero-emissiezones voor stadslogistiek ingevoerd. De meeste bedrijven met eigen voertuigen krijgen straks met de zones te maken. In alle zones gelden dezelfde regels voor bedrijfsvoertuigen, die moeten namelijk helemaal uitstootvrij rijden. Onder meer deze toegangsregels vind je in het stappenplan. Ga op tijd aan de slag met duurzame logistiek voor je bedrijf!

stappenplan zero-emissiezone

Figuur 1: De landelijke regels voor de toegang van bestel- en vrachtwagens tot de zero-emissiezone. Bron: Stappenplan zero-emissiezones voor mkb, Natuur & Milieu (2021).

bestelbusje zero-emissiezone