Een binnenwater omringd door groen, met een blauwe lucht

Word burgerwetenschapper voor Vang de Watermonsters

Goede waterkwaliteit is belangrijk voor mens én natuur

Nederland is een waterland. We hebben bijna net zoveel vierkante meters voor wonen en werken als vierkante meters water. Een groot deel hiervan zijn sloten, plassen, vijvers, grachten en vennen. Deze kleine wateren zijn heel belangrijk voor het welzijn van dieren, planten en uiteindelijk ook voor de mens. Maar de kleine wateren in Nederland zijn van matige kwaliteit. Als burgerwetenschapper van Vang de Watermonsters kun je nu in actie komen voor betere waterkwaliteit!

Wat je moet weten

  • Je kunt de training ook terugkijken.
  • Met onze meetkit kun je vijf verschillende wateren meten.
  • De meetkit bevat een handleiding, zoekkaart voor waterdiertjes, reageerbuisjes voor nutriëntenmeting en een retourenvelop voor de reageerbuisjes.
  • Wat heb je verder nodig:  een Secchi-schijf of Secchi-hark, meerdere schepnetjes en witte bakken.
  • De meetgegevens kun je online doorgeven tijdens de meting aan de waterkant. De link hiervoor vind je binnenkort op deze pagina, en hij staat ook in de handleiding. 
vieze sloot

Kraamkamer van de natuur

Nederland telt veel kleinere wateren, zoals grachten, singels, vennen, vijvers, kleinere plassen en sloten. De waterkwaliteit van deze wateren wordt in Nederland niet standaard gemeten. Dit hoewel kleine wateren een derde van het Nederlandse oppervlaktewater vormen en de haarvaten zijn van ons watersysteem. Deze wateren dienen als kraamkamer van de natuur. Door deel te nemen aan dit burgeronderzoek help je ons een goed beeld te krijgen van de waterkwaliteit van de kleine wateren 

FAQ

Vraag & antwoord

Wat als ik niet mee kan doen aan een trainingen of webinar?

We raden je sterk aan om een van onze trainingen te volgen. Mocht je op geen van bovenstaande data kunnen, meld je dan aan voor de webinar op 16 of 30 juni. Na afloop sturen wij je een mail met daarin een opname van de webinar. De opname kun je terugkijken wanneer het jou het beste schikt.

Hoe kies ik een goede plek om de waterkwaliteit te meten?

We zijn vooral geïnteresseerd in de waterkwaliteit van de kleine wateren. Dat zijn de vele sloten, plassen, vijvers, beken, vennen, singels en grachten die Nederland telt. De waterkwaliteit in de grote rivieren en kanalen en meren meet de overheid namelijk al standaard. Een plek is geschikt om te meten als je op een veilige manier bij het water kunt komen om een emmer of teiltje met water te vullen. Om het doorzicht te meten, is het beter om een plek te kiezen waar je de bodem niet kunt zien. Zo kun je op de juiste manier de helderheid van het water meten met behulp van de Secchi-meter.

Wat is een goed moment om te meten?

Meten kan de hele dag, zolang het licht is. Tussen 10.00 en 14.00 uur kun je het doorzicht het beste meten, omdat het licht dan optimaal is. Let wel goed op te veel schittering in het water. Je kunt dan slechter in het water kijken. Ook kun je beter niet direct na een grote hoosbui meten. Het water is dan wat ‘verdund’, en dan kun je de waardes niet goed meten.

Het is erg droog, kan ik dan wel gaan meten?

Als er de afgelopen weken weinig regen is gevallen, zal het waterpeil wellicht wat lager zijn dan normaal. Als er de komende dagen geen regen verwacht wordt, kun je het beste zo snel mogelijk de meting uitvoeren en de gegevens doorgeven. We volgen de weersomstandigheden tijdens de meetperiode. Bij extreme droogte zullen we hiermee rekening houden bij de duiding van de resultaten.

Krijg ik iets thuisgestuurd?

Als je een webinar volgt, krijg je de meetkit thuisgestuurd. We verzenden de meetkits zo snel mogelijk na de webinar. Als je een training op locatie volgt, krijg je de meetkit tijdens de training.

Kan ik op verschillende plekken de waterkwaliteit meten?

Dit jaar kun je met een meetkit vijf metingen doen bij vijf verschillende wateren. Bij jou in de buurt, in het buitengebied of bijvoorbeeld in een natuurgebied. Is de meetkit op, maar wil je meer wateren meten? Stuur dan gerust een mailtje naar vangdewatermonsters@natuurenmilieu.nl. Dan zorgen wij dat je een nieuwe meetkit krijgt.

Mogen mijn vrienden of familie ook meehelpen?

Graag zelfs! Het is wel belangrijk dat zij een training of webinar volgen. Ze kunnen zich hier aanmelden. Als je nog reageerbuisjes over hebt, dan kunnen ze natuurlijk ook gebruik maken van jouw meetkit.

Wat zijn de onderdelen van de meting?

De meting bestaat uit zes onderdelen. 1. Algemene gegevens en beleving; 2. Foto’s en watermonster nemen; 3. Doorzicht; 4. Waterplanten; 5. Waterdieren; 6. Zwerfafval. Deze onderdelen worden stap voor stap toegelicht in de handleiding. Vijf onderdelen zijn verplicht. Om deze onderdelen af te ronden ben je in totaal ongeveer 15-20 minuten bezig. Het onderdeel waterdieren duurt zo’n 20 minuten en is optioneel. Je kunt dit onderdeel overslaan als je geen schepnet en witte of lichtgekleurde emmer hebt, of als je weinig tijd hebt. 

Waar vul ik mijn meetgegevens in?

Je kunt je meetgegevens hier online invullen. Check even of je internetverbinding goed is. Het formulier is geschikt voor allerlei laptops, tablets en mobiele telefoons. Wanneer het formulier niet goed werkt op een bepaald apparaat, dan kun je het beste een ander apparaat proberen. Je kunt de antwoorden ook eerst in een notitieboek schrijven, en daarna thuis online invullen.

Wanneer moet ik mijn meetgegevens uiterlijk online invullen?

De uiterste deadline om de meetgegevens in te vullen is maandagavond 15 augustus 2022. Je kunt de metingen hier online invullen.

Moet ik alle vragen beantwoorden bij het invullen van mijn meetgegevens?

Graag! De combinatie van antwoorden zorgt dat we een goed beeld krijgen van de waterkwaliteit. Voor het onderzoeken van de kleinere waterdieren heb je een schepnetje en een wit of lichtgekleurde emmer of teiltje nodig. Heb je deze niet, of heb je weinig tijd voor de meting, dan kan dit onderdeel eventueel overgeslagen worden.

Ik ben mijn retourenvelop kwijt, wat nu?

Je kunt de reageerbuisjes ook zelf opsturen. Stuur ze goed ingepakt in een klein doosje of gewatteerde envelop naar: Rosan van Halsema, NIOO-KNAW, Antwoordnummer 143, 6700 VB Wageningen. Verzending naar het antwoordnummer is gratis.

Wanneer hoor ik wat de waterkwaliteit is van de plekken die ik onderzocht heb?

Heb je alle gegevens ingevoerd? Dan ontvang je in de mail een bevestiging daarvan. In het najaar ontvang je een mail met een link naar een online kaart waar je de resultaten van je metingen kunt terugvinden. Ook ontvang je dan de algemene resultaten van de waterkwaliteit.

[gravityform id="98" title="false" description="false"]
<p class="gform_not_found">Oeps! We konden je formulier niet vinden.</p>