Home      Vijf jaar Vang de Watermonsters

Vijf jaar Vang de Watermonsters

Het water in Nederland is vervuild, terwijl schoon water van levensbelang is voor mensen, dieren en planten. Met het burgeronderzoek ‘Vang de Watermonsters’ hebben wij de waterkwaliteit van de kleine wateren vijf jaar lang in kaart gebracht. Dit zorgde ervoor dat het verbeteren van de waterkwaliteit inmiddels hoog op de maatschappelijke én politieke agenda staat.

Onze missie

Met Vang de Watermonsters hebben we de waterkwaliteit van kleine wateren gemeten en water op de maatschappelijke en politieke agenda gezet.

Het was de hoogste tijd om waterkwaliteit de aandacht te geven die het verdiende. Als er niets gebeurde, kregen de planten en dieren in en rond het water door de aanhoudend slechte waterkwaliteit geen gelegenheid te herstellen. Daarnaast zou Nederland de uiterlijke deadline om te voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water in 2027 zeker niet hebben gehaald. Met de meetgegevens van alle burgerwetenschappers konden we meer te weten komen over de kleine wateren in ons land, kregen we beter grip op hoe we watervervuiling konden verminderen én konden we alle betrokken partijen tot actie aanzetten!

vader met dochter meet waterkwaliteit van de sloot

Burgerwetenschapper

Frank Rigters

´Samen met mijn dochter heb ik vijf jaar lang de waterkwaliteit van kleine wateren gemeten voor Vang de Watermonsters. Dit was super leuk om te doen en we konden echt iets bijdragen! ´

9.241 kleine wateren gemeten

In vijf jaar tijd hebben we dankzij alle burgerwetenschappers de waterkwaliteit van 9.241 kleine wateren gemeten in Nederland. Om de waterkwaliteit te beoordelen, hebben we vijf aspecten in onze analyse meegenomen: waterplanten, helderheid, voedingsstoffen, waterdieren en de ecosysteemtoestand. Met de campagne Vang de Watermonsters hebben we gemiddeld 2 miljoen mensen bereikt via de media en hebben we een actieve community opgebouwd van meer dan 800 burgerwetenschappers. Met hen gaan wij ook verder aan de slag met Water op de Kaart en gaan we naast het meten van water ook aan de slag met oplossingen.

Burgerwetenschappers meten de waterkwaliteit

Resultaten 2023

Het onderzoeksrapport van Vang de Watermonsters 2023 onthult een duidelijk beeld: slechts 22% van de kleine wateren heeft een goede waterkwaliteit. De overige 78% heeft een matige tot slechte waterkwaliteit, met kenmerken zoals een gebrek aan planten en waterdieren, overmatige meststoffen of troebelheid.

Lees meer

Legenda

  • Eindoordeel sloot: Goed
  • Eindoordeel sloot: Matig
  • Eindoordeel sloot: Slecht
  • Eindoordeel sloot: Incompleet

Wat kun jij doen?

Door thuis bewuste keuzes te maken, kun jijzelf ook bijdragen aan schoon water. er zijn meerdere manieren waarop je dit kunt doen.

  1. Wees zuinig met drinkwater
  2. Spoel geen medicijnen of vochtige doekjes door het toilet
  3. Maak een bewuste keuze in de supermarkt
  4. Vergroen je tuin
  5. Gebruik geen bestrijdingsmiddelen in je tuin of op het balkon

Partners

Tijdens deze vijf jaar hebben we aanzienlijke impact gerealiseerd. Bekijk ons impactverslag hier. Deze impact hebben we kunnen realiseren dankzij de waardevolle samenwerking met onze partners: NIOO-KNAW, ASN Bank, NWB Bank, RAVON, De Vlinderstichting, FLORON, Unie van Waterschappen en verschillende waterschappen waaronder Hoogheemraadschap Rijnland en Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard. De impact is mede mogelijk gemaakt door financiering van Dinamo Fonds, Stichting Vivace, Tauw Foundation en Gieskes Strijbis Fonds.

sloot in weiland

Wil jij ons steunen in het proces naar schoon water?