Ga terugHome      Thema’s      Vervoer & reizen      Duurzaam reizen      8 tips om je wintersport zo duurzaam mogelijk te maken
Tips

8 tips om je wintersport zo duurzaam mogelijk te maken

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
Reizen is natuurlijk fantastisch en ook wintersport is erg populair. Lekker buiten zijn, dicht bij de natuur. Alleen heeft een wintersportvakantie vaak een grote negatieve impact op diezelfde natuur en het klimaat. Wij delen acht tips om je wintersport een stuk duurzamer te maken.
rode trein rijdt door besneeuwd berglandschap

Reis met duurzaam vervoer

Vliegen is een van de meest vervuilende manieren om te reizen. Kies daarom voor de trein. De meeste wintersportbestemmingen zijn zo prima te bereiken. Met de ÖBB Nightjet reis je bijvoorbeeld rechtstreeks vanuit Amsterdam naar verschillende Oostenrijkse bestemmingen. Ja, reizen per trein is soms duurder dan een vliegticket, maar het bespaart je vervelende files en onderweg kun je genieten van de meest prachtige uitzichten. Bonus: als je kiest voor de nachttrein kom je ook nog eens lekker uitgerust aan en kun je gelijk de piste op. Wanneer je met een grote groep reist en toch kiest voor de auto, probeer dan met zo min mogelijk auto’s te gaan. Of stap in een elektrische auto.

Naast het vervoer naar de bestemming toe kun je ook op de bestemming zelf kiezen voor duurzamere alternatieven. Maak ter plekke gebruik van het openbaar vervoer in plaats van een (huur-)auto. En wist je dat je met een skipas vaak gratis gebruik kan maken van de ski-bus?

Mijd ‘100% sneeuwzekerheid’

De keuze voor een duurzamere bestemming maakt ook een groot verschil. Laaggelegen skigebieden met sneeuwzekerheid kun je beter mijden. Wanneer een laaggelegen gebied sneeuwgarantie biedt, betekent dit dat ze sneeuwkanonnen gebruiken. Deze sneeuwkanonnen verbruiken enorm veel water en energie en de nepsneeuw is vaak schadelijk voor de natuur. Kies voor een hooggelegen skigebied, waarbij de kans op échte sneeuw groter is en er dus geen sneeuwkanonnen nodig zijn.

Ook kun je bewust kiezen voor een bestemming dichterbij, zodat de CO2-uitstoot van je reis lager is. Daarnaast kun je gericht kiezen voor een locatie waar een duurzaamheidsbeleid geldt. Denk aan een bestemming zonder sneeuwkanonnen en met skiliften op zonne-energie. Of een ski-dorp dat bewuste autovrij is. Er zijn steeds meer bestemmingen waar de gemeente en ondernemers bewustere keuzes maken voor de natuur en het milieu. De Alpine-pearls zijn hier voorlopers in. Dit zijn 25 dorpen verspreid over het Alpengebied waar duurzaamheid centraal staat.

Onderneem duurzamere activiteiten

Eenmaal op de bestemming aangekomen kun je verschillende keuzes maken om je wintersportvakantie verder te verduurzamen. In plaats van iedere dag te skiën of te snowboarden, kun je ook af en toe kiezen voor duurzamere alternatieven die de natuur minder onder druk zetten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een sneeuwschoenwandeling, Nordic Walking, langlaufen of fatbiken in de sneeuw?

man op een fatbike rijdt door de sneeuw

Vermijd het hoogseizoen

In de hoogseizoenen is het eigenlijk te druk in de bergen. De natuur raakt daardoor in een korte periode veel belast. Help de natuur een handje door bewust naar een minder druk skigebied te gaan of buiten het hoogseizoen te reizen. Wanneer je buiten het hoogseizoen reist, wordt het aantal bezoekers beter verspreid en wordt de natuur minder belast. Bijkomend pluspunt: de tarieven in het laagseizoen zijn aantrekkelijker.

Ga niet off-piste

Off-piste skiën is een bijzondere ervaring, maar wist je dat dit niet goed is voor de planten en dieren in het gebied? Dieren trekken zich terug van de drukke pistes en hebben daarbuiten hun eigen gebied waar ze rustig kunnen rondstruinen. Wanneer je off-piste gaat skiën, verstoor je de rust van de dieren. Let ook op de dikte van de sneeuw: wanneer de struiken en planten zichtbaar zijn, is een sneeuwlaag eigenlijk te dun om over te skiën of snowboarden. Je beschadigt dan de planten door eroverheen te skiën.

Warme, duurzame kleding

Goede kleding is belangrijk wanneer je op wintersport gaat. Zoek je een goed ski-jack? Of is je snowboardbroek aan vervanging toe? Wie weet kun je wel wintersportkleding van iemand lenen. Tegenwoordig is er ook een groot aanbod tweedehands wintersportkleding te vinden via Vinted, Marktplaats of in een tweedehands winkel. En vergeet niet dat ‘oude’ wintersportkleren repareren soms ook het geld meer dan waard is.

Wil je toch echt een nieuwe outfit? Overweeg dan een duurzaam kledingmerk. De manier waarop kleding is geproduceerd en hoe duurzaam de materialen zijn, maakt veel verschil in hoeveel klimaatimpact jouw wintersport-outfit heeft. Er zijn een aantal merken die duurzame wintersportkleding ontwikkelen zoals Picture Organic Clothing, Patagonia en Houdini Sportswear.

Klimaatbewust smullen

Je kent het wel: de geur van bratwurst en schnitzel komt je tegemoet vanuit ieder restaurantje als je op wintersport bent. Best lekker natuurlijk, maar deze opties zijn niet de meest milieubewuste keuze. Wissel daarom af of kies elke vakantiedag dat je buiten de deur eet bewust voor vegetarische gerechten, zoals kaiserschmarren, knapperige aardappelrösti of heerlijke spätzle met vegetarische saus?

Afval, water en energie

Tot slot een tip die je op iedere vakantie kunt toepassen: zorg dat je zo min mogelijk afval veroorzaakt, scheid je afval en ga zorgvuldig om met water en energie. Tegenwoordig zijn er veel platforms die duurzame accommodaties aanbieden. Zo’n milieuverantwoord vakantieverblijf is bijvoorbeeld voorzien van groene stroom, duurzame warmte, kookt alleen met lokale producten of draagt op een andere manier bij aan de natuur.

mensen lopen met snowboards door de sneeuw