Ga terugHome      Thema’s      Duurzaam wonen      Tuinieren      Hulp nodig in je tuin? Dan wil je deze beestjes te vriend houden
Tips

Hulp nodig in je tuin? Dan wil je deze beestjes te vriend houden

portretfoto Annemijn Pasman
Annemijn Pasman
Je tuin- of balkonplanten gezond houden kan een uitdaging zijn. Hulp nodig in je tuin? Houd dan deze vijf beestjes te vriend.
lieveheersbeestje met bladluizen

Lieveheersbeestjes

Klein, maar oh zo fijn, die lieveheersbeestjes. Ze eten bladluizen. Veel bladluizen. Wil je geen bladluizen op je planten? Nodig dan lieveheersbeestjes uit. Ze zijn dol op kruiden. Dus leg een kruidentuintje aan met bijvoorbeeld tijm en oregano. Die kun je prima met ze delen, er blijft altijd genoeg over voor in de pastasaus. Kattenkruid vinden lieveheersbeestjes ook heerlijk. Of maak een schuilplaats van stukken schors en dennenappels. Mocht een andere plant in je tuin of op het balkon dan bladluis krijgen, dan komen deze gestipte tuinbewoners snel tevoorschijn om ze op te peuzelen.

Hommels

Beetje actie in je tuin? Dan moet je de hommels hebben. Ze vliegen van bloem naar bloem en zorgen er zo voor dat de planten zich voort kunnen planten. Die planten komen zelf immers wat moeilijk van hun plek. In het najaar wil je vooral goed voor de jonge hommelkoningin zorgen. Zij moet namelijk kunnen overwinteren. Als ze dan straks wakker wordt, wil ze direct wat snacken. Plant daarom het liefst in het najaar al planten en bloembollen die in het voorjaar bloeien. Het beste kies je ook een paar soorten die van nature in Nederland voorkomen (dit heten ook wel inheemse planten). Weet je niet wat je moet planten? Duizendblad, kattenstaart en natuurlijk wat koninginnekruid zijn voor de jonge koningin een goede keuze.

Regenwormen

De regenworm is vooral een vriend van je tuinaarde. Die moet lekker luchtig en los blijven, zodat de wortels van je planten goed kunnen groeien. Daar zorgt de regenworm voor. Hoef jij niet op je knieën te schoffelen, handig! Regenwormen vinden oude plantenresten heerlijk. Grijp daarom niet naar de bladblazer zodra de blaadjes beginnen te vallen, maar verzamel het gevallen blad en verdeel het over tuingrond. Ook fijn voor je planten, want de voedingstoffen uit de bladeren zakken zo in de bodem.

Spinnen

Zo min mogelijk muggen als je buiten zit in de zomer? Daar zorgen de spinnen voor. Herfst is een belangrijke tijd voor de spinnen, want het is babytijd! Vind je nu een spin in je huis, dan is het waarschijnlijk een verdwaald mannetje die op zoek is naar een vrouwtje. Bonjour deze beste man voorzichtig naar buiten en richt in je tuin alvast een mooie spinnenbabykamer in met wat oud hout met gaten en scheurtjes. De kersverse familie zorgt er in de zomer dan voor dat je mug- en vliegvrij blijft.

Beestjes bestrijden

Je tuin of balkon is niet alleen een plaats waar jij van kunt genieten, maar ook heel belangrijk voor insecten, vogels en wilde dieren. De belangrijkste tip om beestjes te verwelkomen in je tuin is daarom: gebruik geen bestrijdingsmiddelen op jouw planten. Alle dieren die je juist een handje helpen, overleven die aanslag niet. En dat merk jij vervolgens weer aan een groeiend aantal bladluizen, muggen en ongelukkige plantjes in de tuin.