Ga terugHome      Thema’s      Duurzaam wonen      Tuinieren      4 tips om je buurt te vergroenen
Tips

4 tips om je buurt te vergroenen

Portretfoto Lena Arndt
Lena Arndt
Op veel plekken in Nederland is te weinig ruimte voor de natuur. Zonde, want je kunt er enorm van genieten. Van parken, grasvelden, bermen en water in de buurt worden we meer ontspannen en gezonder. Bovendien is vergroenen niet alleen heel belangrijk voor onze gezondheid, maar ook voor de biodiversiteit in Nederland. Dieren die afhankelijk zijn van de natuur zoals de huismus, vleermuizen en bijen, gaan hard achteruit. Met deze tips om je buurt te vergroenen, help je mee om de biodiversiteit te herstellen.
meisje bezig met schepje in moestuinbak

Vergroen je tuin of balkon

Zorg voor zoveel mogelijk groen in je tuin, zodat het regenwater in de grond kan wegzakken. Een stenen terras of een tuin vol tegels zorgt er namelijk voor dat water blijft liggen. Daarnaast warmen de tegels op, waardoor het heter wordt in je tuin. Bovendien wordt je tuin of balkon veel gezelliger van planten en bloemen! Zet bijvoorbeeld allerlei bloeiende planten, bomen of struiken in je tuin. Zo help je insecten zoals bijen, vlinders en vogels ook aan voedsel. Heb je geen tuin? Veel planten zijn ook geschikt om in potten op het balkon of dakterras te zetten.

Ga voor een groen dak

Groene daken zijn een waar paradijs voor bijen en andere insecten. Ze houden veel water vast waardoor het riool minder snel overbelast raakt. Dit is goed voor onze waterkwaliteit. Bovendien nemen de plantjes allerlei fijnstof en stikstof op, waardoor de luchtkwaliteit verbetert. Met een groen dak creëer je dus een stukje extra natuur en draag je bij aan de biodiversiteit. Maar wist je ook dat een groen dak zorgt voor verkoeling? De plantjes op je dak voorkomen dat het zwarte dakleer heet wordt. Daardoor wordt het in huis ook minder snel warm.

Een mat wordt uitgerold voor de aanleg van een groen dak

Breng verblijfsruimtes of nestelstenen aan

Ga jij je huis verbouwen of isoleren? Dat is een mooie kans om verblijfruimtes of nestelstenen aan te brengen in jouw gevel en dak. Je maakt daar o.a. de huismus, gierzwaluw en vleermuizen erg blij mee. Maar je helpt ook al door bijenhotels op te hangen voor de wilde bij zodat zij zich daar kunnen nestelen. Een bijenhotel kun je heel gemakkelijk zelf maken door gaten te boren in hout. Maar je kunt natuurlijk ook kant-en-klare bijenhotels kopen.

bijen kruipen uit insectenhotel

4. Ga aan de slag met een (gedeelde) moestuin

Een moestuin is een tuin waar je je eigen groenten en/of fruit kan kweken. Met een moestuin heb je dus altijd verse groente. Maar wist je dat je op je moestuin ook planten kunt neerzetten waar niet alleen jijzelf, maar ook insecten en andere beestjes van kunnen genieten? Met een moestuin draag je dus ook bij aan de biodiversiteit. In een moestuin leven soms ook beestjes die graag een hapje mee-eten van jouw oogst. Slakken en of luizen ontpoppen zich regelmatig tot ware plagen. Er worden dan vaak bestrijdingsmiddelen ingezet om dit te verhelpen. Helaas zijn dit soort middelen heel schadelijk en hebben ze bovendien ook veel invloed op de waterkwaliteit in ons land. Gelukkig zijn er ook tal van duurzame manieren om je moestuin vrij te houden van plagen.