Ga terugHome      Publicaties      De rol van waterstof in de energietransitie
Onderzoek

De rol van waterstof in de energietransitie

Portretfoto Michelle Prins
Michèlle Prins

Om klimaatverandering tegen te gaan moeten we af van energie uit fossiele brandstoffen en overstappen op energie uit hernieuwbare bronnen. Waterstof is in deze transitie een belangrijke schakel. Hernieuwbare waterstof wordt gemaakt uit duurzame bronnen die vooralsnog schaars zijn. Daarom moeten we slimme keuzes maken en waterstof zoveel mogelijk inzetten bij toepassingen waarvoor geen andere duurzame alternatieven voor zijn, zoals in processen in de industrie.

Energie fabriek

In onze waterstofladder concludeerden we al eerder dat het belangrijk is om hernieuwbare waterstof snel op te schalen en hebben we de geschikte en minder geschikte toepassingen voor waterstof op een rij gezet.

Stap voor stap schoner

Wanneer hernieuwbare waterstof nog niet beschikbaar is, en bepaalde processen niet geëlektrificeerd kunnen worden, bestaat een groot risico dat het gebruik van fossiele brand- en grondstoffen en de daaraan gerelateerde CO2-uitstoot door blijft gaan. Koolstofarme waterstof, dat wordt geproduceerd uit aardgas waarbij de vrijgekomen CO2 wordt afgevangen en opgeslagen, kan dan tijdelijk een uitkomst bieden. Sectoren die nu nog geen waterstof gebruiken, maar wel fossiele brandstoffen, maken dan eerst de transitie naar koolstofarme waterstof waardoor het vervolgens een kleinere stap is om over te schakelen op hernieuwbare waterstof. Koolstofarme waterstof wordt echter gemaakt uit een fossiele grondstof. Voor een klimaatneutrale samenleving moeten we uiteindelijk van fossiele brand- en grondstoffen af. Het is daarom belangrijk dat de overstap naar hernieuwbare waterstof vervolgens zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt.

In ons rapport doen wij een aantal aanbevelingen om de ontwikkeling van de hele waterstofketen te stimuleren en een visie te vormen op hoe koolstofarme waterstof een rol kan spelen in de verduurzaming van de energie- en grondstoffenvoorziening.

Infographic 'visie op de ontwikkeling van waterstof'
Infographic 'visie op de ontwikkeling van waterstof'
Infographic 'visie op de ontwikkeling van waterstof'

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter