Op vakantie? Denk dichtbij!

Droom jij van nieuwe avonturen, unieke culturen en indrukwekkende natuur? Wat als we je vertellen dat je al die ervaringen kunt opdoen zonder een verre en uitputtende vlucht? Reizen met minder kilometers is ook nog eens beter voor het klimaat. Dus wil jij op vakantie? Denk dichtbij! Kom erachter wat de uitstoot is van jouw reis en ontdek waar je ook unieke ervaringen kunt opdoen met minder klimaatimpact.

Doe de check
Mensen op een zandstrand omringd door rotsen

Weet jij wat de uitstoot van jouw vliegreis is?

Hoe verder je vliegt, hoe groter de impact op het klimaat en de natuur. Wist je bijvoorbeeld dat een vlucht naar Bali 3.100 kg CO2 uitstoot, en een vlucht naar Ibiza ‘slechts’ 450 kg? Dat is bijna 7 keer minder! Een persoon stoot jaarlijks gemiddeld ongeveer 8.500 kilo CO2 uit. Dat is voor de energie in huis, dagelijks vervoer, vakanties, eten, kleding en alle spullen die je jaarlijks koopt.

Door een keuze te maken voor alternatieve vakantiebestemmingen dichter bij huis, draag je bij aan een betere wereld, zonder in te leveren op avontuur en ontdekking. Zo neem je minder ‘klimaatbagage’ mee op reis!

Check de klimaatimpact van jouw reis

Als je op reis gaat, is het slim om te kijken wat de impact is van je reis op het klimaat. Hoe verder je vliegt, hoe meer CO2 je uitstoot. Dat kan oplopen tot bijvoorbeeld wel 4.200 kg CO2 als je naar Sydney gaat. Per persoon! Met de tool van Milieu Centraal kom je erachter wat je klimaatimpact is én hoe je deze verkleint.

Doe de check

Zo kies je voor een duurzame reis

Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Begin met het verkennen van de klimaatimpact van je reisplannen. En welke alternatieve bestemmingen bieden een vergelijkbare ervaring? Natuur & Milieu helpt je op weg met tips en inspirerende voorbeelden in een online reisgids. Zo ontdek je eenvoudig hoe mooi de natuur en verschillende culturen dichtbij kunnen zijn. Wat wordt jouw volgende bestemming?

Grote roze koffer op vliegveld met persoon ernaast
Persoon in een kano/sup door rotsachtige kust

Droom je van verre bestemmingen?

Het is niet zo gek dat het idee van een verre reis je blijft achtervolgen door al die reclames voor vliegvakanties. Maar wist je dat je jouw klimaatimpact ook kunt verminderen als je graag ver reist? Het vraagt wel om andere keuzes en dat is niet altijd makkelijk. Stap je nu eens per jaar in het vliegtuig naar een verre bestemming? Bouw dat dan af naar bijvoorbeeld maximaal eens per 5 tot 10 jaar. En zorg ervoor dat je reis de vervuilende vlucht waard is.

Blijf zo lang mogelijk op je bestemming en probeer ervoor te zorgen dat de lokale bewoners, de economie en natuur zo veel mogelijk profiteren van jouw bezoek. Kun je niet lang wegblijven? Kijk of je er een workation van kunt maken. Zo benut je de verre vlucht optimaal. En wil je vaker dan eens in de 5 tot 10 jaar op vakantie? Ontdek dan bestemmingen dichter bij huis 😉

Veelgestelde vragen over vliegen en klimaatimpact

Waarom is vliegen slecht voor het klimaat?

Met een vliegreis stoot je CO2 uit, een broeikasgas dat bijdraagt aan klimaatverandering. Vliegen zorgt gemiddeld voor zo’n 9 procent van de totale CO2-voetafdruk van huishoudens. Dat lijkt misschien niet veel, maar het is ook een gemiddelde, verdeeld over alle Nederlandse huishoudens. Lang niet iedereen maakt (jaarlijks) een vliegreis. Maar doe je dat wel? Dan zorgt dat meteen voor een forse klimaatimpact. Zo veroorzaakt 20 procent van de verre vluchten bijvoorbeeld 80 procent van de totale CO2-uitstoot van de luchtvaart. En de CO2-uitstoot is nog maar een klein deel van de totale klimaatimpact door vliegen. Vliegtuigen stoten ook stikstofoxiden, roet en ultrafijnstof uit, wat schadelijk is voor onze gezondheid. Daar komt nog bij dat vliegtuigen hoog in de atmosfeer tijdelijk wolken vormen. Daardoor ontstaat een nóg groter klimaateffect, wat vooral bij verre vluchten erg groot is.

Maakt de afstand van mijn vliegreis uit voor de klimaatimpact?

Ja, met name verre vluchten hebben een hele grote impact op ons klimaat. De afstand bepaalt de impact op het klimaat. Door minder vaak te vliegen naar verre bestemmingen kun je jouw klimaatimpact iets beperken.

Kijk maar eens naar deze vergelijking:

  • Vlieg je met 2 personen naar Berlijn? Dan stoten jullie 450 kilo CO2 uit voor een reis van 577 km.
  • Vlieg je naar Bali met 2 personen? Dan stoten jullie 6.150 kilo CO2 uit voor een reis van 12.170 km.

Nu willen we je niet aanmoedigen om voor bestemmingen dichter bij Nederland gelijk het vliegtuig in te stappen, want daar kun je vaak ook zonder vliegtuig komen. Zo stap je met hetzelfde gemak in de trein naar Berlijn en is de CO2-uitstoot van je reis met 2 personen nog maar 50 kilo CO2.

Zijn korte vliegreizen niet veel slechter voor het klimaat dan verre vliegreizen?

Lange vliegreizen stoten in totaal meer CO2 uit dan korte vliegreizen. Maar kijk je naar de uitstoot per kilometer, per reiziger, dan wordt de berekening wat anders en komen korte vluchten ook niet goed uit de bus. Dat komt doordat het opstijgen en landen veel energie kost. Korte vliegreizen voorkomen is daarom ook beter als je jouw klimaatimpact wilt beperken. Dat kan op korte afstanden makkelijker, doordat je veel bestemmingen binnen Europa (zoals Berlijn, Parijs, Praag of Barcelona) ook kunt bereiken over land met vervoer met minder klimaatimpact. Daardoor is het op korte afstanden beter voor het milieu om te kijken naar een ander vervoermiddel, zoals de trein en bus.

Een vliegreis vermijden is daarentegen lastiger als je naar een verre bestemming wilt. Maar door die vlucht niet te maken, scheelt het in totaal wel veel meer CO2-uitstoot. En die klimaatwinst is heel belangrijk als je bedenkt dat 20 procent van de verre vluchten 80 procent van de totale CO2-uitstoot van de luchtvaart veroorzaakt. Je kunt dus veel verschil maken door een andere bestemming te overwegen en geen verre vliegreis te maken.

Jullie maken vergelijkingen, maar op Bali beleef ik toch niet hetzelfde als op Ibiza?

Klopt. We willen ook niet beweren dat je precies hetzelfde beleeft op een heel andere locatie. We willen je wel uitdagen om verder te kijken dan de bestemming. Want maakt het voor je ervaring echt uit of een mooie waterval op 700 km van Nederland is of op 18.000 km? Of dat je op een prachtig wit strand ligt op 1.200 km afstand van Nederland of op 12.000 km? Veel mensen kiezen nu eerst de bestemming en bepalen daarna wat ze er willen zien en doen. Als je eerst bedenkt wat je wilt zien en doen, ontdek je dat je die ervaringen ook vaak op andere locaties dichter bij kunt hebben.

Hoeveel CO2-uitstoot is veel en hoeveel is weinig?

Vind je het lastig om een gevoel te krijgen bij hoeveel 2.000 of 4.000 kg CO2 nou eigenlijk is? In Nederland stoten we gemiddeld de meeste CO2 uit door ons dagelijkse vervoer (woon-werkverkeer, vooral met de auto), de energie voor de verwarming, warm water en apparaten in huis en indirect via ons eten en drinken. Vergelijk de cijfers van de CO2-uitstoot van jouw vliegreis bijvoorbeeld met deze cijfers.

  • In een heel jaar stoot een gemiddeld huishouden van zo’n 2 personen in Nederland voor het dagelijks vervoer ongeveer 4.000 kilo CO2 uit.
  • In een heel jaar stoot een gemiddeld huishouden van zo’n 2 personen voor het eten en drinken ongeveer 4.100 kilo CO2 uit.
  • Het energiegebruik in huis van een gemiddeld Nederlands huishouden van zo’n 2 personen leidt in een heel jaar tot ongeveer 3.300 kilo CO2-uitstoot.

Op heel veel verre vluchten stoot je nog meer CO2 uit en dat enkel en alleen voor het vervoer ernaartoe. Een aantal voorbeelden:

  • Vliegreis naar Bali met 2 personen: 6.150 kilo CO2.
  • Vliegreis naar Melbourne, Australië met 2 personen: 8.300 kilo CO2.
  • Vliegreis naar Singapore met 2 personen: 5.400 kilo CO2.
  • Vliegreis naar Mexico City met 2 personen: 4.800 kilo CO2.

Je kunt dus heel wat wasjes draaien, hele avonden Netflixen, je favoriete eten klaarmaken en ritjes maken naar werk of vrienden vergeleken met die ene vakantievlucht.

Hoe kan ik de klimaatimpact van mijn reis verminderen?

Wil je toch graag op reis, maar wil je jouw klimaatimpact verminderen? Een belangrijke stap is: denk dichtbij! Je kunt de wensen voor jouw vakantie invullen in de Klimaatwijs op reis-tool. Daarin krijg je vervolgens adviezen voor alternatieve bestemmingen. In de reisgids bieden we je een aantal mooie alternatieven voor verre zon-, zee-, natuur- en avontuurlijke vakanties.

Blijft die verre bestemming lonken en vind je het lastig om niet ver te reizen? Maak dan als eerst de afspraak met jezelf om minder vaak ver te vliegen. Bijvoorbeeld maximaal één keer per 5 tot 10 jaar. Probeer daarbij je andere vakanties dichter bij huis door te brengen, van een vakantie in Nederland tot in Europa of andere bestemmingen waarvoor je niet urenlang hoeft te vliegen.

Moeten bedrijven niet eerst verantwoordelijkheid nemen?

We moeten allemaal minder CO2 uitstoten, ook bedrijven. Het is belangrijk dat iedereen bijdraagt in de strijd tegen klimaatverandering. Veel bedrijven doen dit ook al. Sinds 2019 neemt het aantal zakelijke vluchten aanzienlijk af (Kennisinstituut voor Mobiliteit, 2024). Natuur & Milieu zet zich in voor klimaatbeleid dat ertoe leidt dat nog meer bedrijven minder vliegreizen maken.

Hoe hebben jullie de CO2-uitstoot van deze bestemmingen bepaald?

De cijfers in deze campagne zijn afkomstig uit de Klimaatwijs op reis-tool van Milieu Centraal. De uitstootcijfers die we noemen in de campagne, betreft de uitstoot van CO2-equivalenten. Dat betekent dat, naast de uitstoot van CO2, álle klimaateffecten van de vliegreis zijn meegerekend.

Initiatiefnemers

Deze campagne is een samenwerking van: