Ga terugHome      Nieuws      Bedrijven zeggen toe CO2-uitstoot van zakelijke vluchten met een kwart te reduceren
Nieuwsbericht

Bedrijven zeggen toe CO2-uitstoot van zakelijke vluchten met een kwart te reduceren

Portretfoto Wietske de Lange
Wietske de Lange
Grote werkgevers, verenigd in de Coalitie Anders Reizen, zeggen toe om in 2025 de CO2-uitstoot van zakelijke vliegreizen met 25 procent te verminderen ten opzichte van 2019. Werkgevers doen dat onder meer door het invoeren van twaalf best practices, zoals niet meer vliegen voor afspraken korter dan drie uur. En alleen voor afstanden verder dan 700 kilometer.
zakelijke reiziger met koffer op straat

24 grote bedrijven, aangesloten bij de Coalitie Anders Reizen, hebben het ‘Anders Vliegen’-statement ondertekend. Daarmee zeggen zij toe de CO2-uitstoot van hun zakelijke vliegreizen met een kwart te verminderen ten opzichte van 2019 én verplichten zich om 12 maatregelen in te voeren om dit te bereiken. Onder andere door digitale ontmoetingen te stimuleren, voor afstanden onder de 700 kilometer het vliegtuig niet nemen en businessclass te verminderen. Natuur & Milieu is binnen de coalitie actief als aanjager.

Rob van Tilburg, directeur programma’s van Natuur & Milieu, hoopt dat nog meer bedrijven dit doel overnemen: “We zijn blij dat deze groep bedrijven zich durft te committeren aan een gezamenlijk reductiedoel. Een daling van zakenreizen maakt een positief verschil voor klimaat en luchtkwaliteit. We roepen andere bedrijven op om zich hier vooral  bij aan te sluiten.”

Coalitie Anders Reizen
De Coalitie Anders Reizen is een netwerk van meer dan 70 werkgevers die in totaal meer dan 550.000 werknemers vertegenwoordigen. Natuur & Milieu is actief als aanjager in deze coalitie. De coalitie stelt zichzelf als doel de CO2-uitstoot van woon-werkverkeer en zakelijke reizen met 50 procent te hebben verminderd in 2030 ten opzichte van 2016. Binnen deze doelstelling gaan 24 bedrijven versnellen door zich extra in te zetten voor verduurzaming van internationaal reizen. De bedrijven monitoren hun voortgang daarop van jaar tot jaar. Het gaat om ABN AMRO, Accenture, ANWB, Arcadis, Conclusion, KPMG, NS, Pensioenfonds PGB, Philips, ProRail, Provincie Noord-Brabant, PwC, Rabobank, Royal HaskoningDHV, Rijksoverheid, Schiphol Group, Strukton, Sweco, TAUW, Thales, Triodos Bank, Van Lanschot Kempen, Vattenfall en Vitens.

Digitaal waar het kan, vliegen alleen als het écht moet
Wij spraken eerder met Anne Korthals Altes, manager sustainability bij Vattenfall. Tijdens dit gesprek vertelde ze ons over de maatregelen die Vattenfall neemt om mederwerkers te stimuleren minder te vliegen. En gaat ze in op de lessen die het bedrijf leerde tijdens de coronacrisis, toen mensen elkaar echt niet konden ontmoeten.

Vliegwijzer
Eerder publiceerde de coalitie, in samenwerking met Natuur & Milieu, een Vliegwijzer: een handleiding voor werkgevers voor het reduceren van de uitstoot van zakelijke vliegreizen. Door minder vaak en ver te vliegen, minder businessclass, meer op afstand te vergaderen en vaker de trein te nemen, kunnen bedrijven nu al grote stappen zetten.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter