bloemenveld naast een boerenakker met natuurinclusieve landbouw

Sta jij ook voor de natuur en achter de boer?

Teken nu de petitie en laat jouw stem horen

OPTIE A: Voor de natuur en achter de boeren

De natuur wordt verstikt door de stikstofuitstoot en ons kabinet heeft eindelijk een plan gemaakt om onze natuur te beschermen. Maar boeren voelen zich verstikt door de strengere stikstofregels. Natuur en boer lijken opeens tegenover elkaar te staan, terwijl deze juist samen kunnen gaan.

De oplossing? We moeten de overstap maken naar landbouw met oog voor natuur, milieu én de portemonnee van de boer. Het kabinet kan niet anders dan onze boeren verplichten duurzamer te werken en minder dieren te gaan houden. Maar de hulp van de overheid is daarbij hard nodig. Het is daarom nu zaak dat het kabinet met natuur- en boerenorganisaties uitwerkt hoe boeren hun geld kunnen verdienen en zorgen voor gezonde natuur.

Samen roepen we het kabinet op om boeren die vooruit willen, daarbij te helpen. Ben jij ook vóór de natuur en sta je achter boeren die vooruit willen? Teken dan onze petitie en wij nemen je stem mee naar het kabinet.

Petitie stikstof

Vul jouw telefoonnummer in als Natuur & Milieu jou eenmalig mag benaderen over deze actie en jouw steun voor onze natuur.
Toestemming
Donatie
We gaan natuurlijk zorgvuldig om met je gegevens. Meer hierover lees je in onze privacyverklaring.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

OPTIE B: Voor de natuur en achter de boeren

Het kabinet moet nu met een aanpak komen die onze natuur én boeren helpt. De natuur dreigt verder te beschadigen en boeren dreigen failliet te gaan. Beide moeten de ruimte en steun krijgen die nodig is. De natuur om te herstellen en de boer om op een natuurvriendelijke manier geld te verdienen.

Het is daarom zaak dat het kabinet nu met een aanpak komt om boeren te helpen die aan de slag willen met minder dieren en in harmonie met de natuur. Sta jij ook voor de natuur en achter de boer? Steun dan onze petitie en wij nemen je stem mee naar het kabinet.

Petitie stikstof

Vul jouw telefoonnummer in als Natuur & Milieu jou eenmalig mag benaderen over deze actie en jouw steun voor onze natuur.
Toestemming
Donatie
We gaan natuurlijk zorgvuldig om met je gegevens. Meer hierover lees je in onze privacyverklaring.
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Teken ook de petitie

Samen vragen we het kabinet om actie om boeren en natuur in harmonie zijn.
1 2 5 0
handtekeningen verzameld

De stikstofcrisis raakt onze boeren en natuur

Jarenlang stond de overheid toe dat de landbouwsector groeide en intensiever werd. Met steeds meer dieren op een kleiner oppervlak en met steeds meer vervuiling van de bodem, lucht en het water tot gevolg. Inmiddels is ons kleine land de grootste vleesexporteur van Europa, maar ook een van de grootste vervuilers als het aankomt op stikstof. presenteerde in juni 2022 eindelijk een plan met duidelijke doelen en maatregelen. Door die maatregelen komt er minder stikstof vrij en kan de natuur herstellen, maar het plan stuit op luid protest van een deel van de boeren.

Boeren spelen namelijk een hoofdrol om de stikstofcrisis op te lossen en velen van hen moeten anders gaan werken. Maar hoe verdient een boer in de toekomst voldoende geld met een natuurvriendelijk bedrijf? Dat is nog onduidelijk en daarvoor is het kabinet aan zet om dat als volgende stap nu goed uit te werken. In dat plan moet staan hoe de natuur beschermd wordt én welke positieve uitzichten er zijn voor duurzame boeren.

Want het is mogelijk: boeren samen met de natuur. Veel boeren laten zien dat het anders kan. Zij kozen al voor natuurvriendelijke landbouw met minder dieren, zonder kunstmest en zonder bestrijdingsmiddelen. Boeren die ook om willen schakelen naar een natuurvriendelijk bedrijf moeten daarbij geholpen worden, zodat ze straks op een duurzame manier hun geld kunnen verdienen. Dat kan bijvoorbeeld doordat de overheid hen geld geeft voor natuurbeheer, of voor omscholing naar een zorgboerderij, of een ander bedrijf dat minder stikstof uitstoot en ruimte biedt aan de natuur. Maar zonder actie van het kabinet, kunnen deze boeren die overstap niet zelf maken. Daardoor dreigt zowel in de landbouw, als in de natuur geen verandering. Wij roepen het kabinet daarom op om zo snel mogelijk met een plan te komen.

 

heideveld

Veelgestelde vragen

Waarom deze petitie?

De boerenprotesten laten zien hoeveel ontevreden boeren er zijn. Aan de ene kant roepen de protesten woede en verontwaardiging op, tegelijkertijd zijn er veel mensen die de boeren, maar ook de natuur, een warm hart toedragen. Wij willen de tegenstelling wegnemen die dreigt te ontstaan in de aanpak van de stikstofcrisis en laten zien hoeveel mensen willen dat zowel de natuur, als de boeren geholpen worden.

Wat doet Natuur & Milieu met mijn handtekening?

We nemen je handtekening mee naar Den Haag en overhandigen deze samen met onze oproep aan de ministers van natuur, stikstof en landbouw en leden van de Tweede Kamer. Dankzij jouw handtekening en die van andere ondertekenaars, laten we zien dat er veel steun is voor een verbindende aanpak die boer én natuur helpt.

Wat is stikstof?

Stikstof is een stof die van zichzelf niet schadelijk is, maar verandert als het in aanraking komt met andere stoffen. Het verandert bijvoorbeeld in stikstofoxiden (NOx) of in ammoniak (NH3). Deze verbindingen van stikstof kunnen (in grote hoeveelheden)  schadelijk zijn.

Waarom is stikstof slecht voor onze natuur?

Stikstof is van zichzelf niet schadelijk voor mensen en de natuur. De problemen rondom stikstof gaan over de stikstofoxiden en ammoniak die ontstaan als stikstof in aanraking komt met zuurstof of waterstof. Door het teveel aan stikstof treedt verzuring van de bodem op en ontstaat er ‘algensoep’ in onze sloten. Het stikstofoverschot brengt zo de biodiversiteit in gevaar. Wil je meer weten over de gevolgen van stikstof? Je leest er meer over op deze pagina.

Welke aanpak helpt zowel de natuur, als de boeren?

Met een aanpak die natuur beschermt en de boer helpt naar natuurvriendelijke landbouw, herstelt de natuur zich en krijgen we gezondere en gifvrijere producten in onze supermarkten. Dat moet met minder dieren, mest en bestrijdingsmiddelen maar tegen een betere prijs, zodat duurzame boeren hetzelfde of een beter inkomen kunnen verdienen. Boeren krijgen zo toekomstperspectief en kunnen weer op waardering van de samenleving rekenen.

Wat is natuurinclusieve kringlooplandbouw?

Wij werken samen met allerlei organisaties aan oplossingen om uit de stikstofcrisis te komen. Dat doen we samen met groene organisaties en ook met boeren, bouwers en ondernemers. Wij geloven dat juist de verbinding opzoeken, helpt bij het komen tot een oplossing voor iedereen. Wil je meer lezen over de problemen en onze aanpak rondom stikstof? Je leest er meer over op deze pagina.

Boer staat in weiland met gewassen