water met waterplanten

Nomineer je sloot voor Vang de Watermonsters

Goede waterkwaliteit is belangrijk voor mens én natuur

Nederland is een waterland. We hebben bijna net zoveel vierkante meters voor wonen en werken als vierkante meters water. Een groot deel hiervan zijn sloten, plassen, vijvers, grachten en vennen. Deze kleine wateren zijn heel belangrijk voor het welzijn van dieren, planten en uiteindelijk ook voor de mens. Maar de kleine wateren in Nederland zijn van matige kwaliteit.

water met waterplanten
sloot met gup
vieze sloot

Hoe werkt het?

Ook dit jaar brengen wij de waterkwaliteit in Nederland weer in kaart brengen met Vang de Watermonsters. En daar hebben wij jouw hulp voor nodig. Op deze pagina kun je vanaf nu een klein water in jouw buurt nomineren. Vervolgens sturen wij onze WatermonsterBrigade, een team van burgerwetenschappers en studenten van het NIOO-KNAW, op pad om de kwaliteit van het water te meten. Door een water in jouw buurt te nomineren, kunnen we jou precies vertellen hoe het zit met de waterkwaliteit én zetten wij waterkwaliteit hoger op de politieke agenda. Wil je meer doen? Schrijf je dan in voor de WatermonsterBrigade.

Hoe is het gesteld met het Nederlands water?

In 2021 bleek uit ons onderzoek Vang de Watermonsters dat slechts 17% van de kleine wateren zoals sloten, plassen, vennen, vijvers en grachten van goede kwaliteit is. Lees meer over de onderzoeksresultaten van de afgelopen jaren of ontdek wat jij nog meer kunt doen voor schoon water.

[gravityform id="98" title="false" description="false"]
<p class="gform_not_found">Oeps! We konden je formulier niet vinden.</p>