Watermonsters – Meet de waterkwaliteit met je klas!

Aan de waterkant én online leren met je klas

Vanaf 24 mei tot het eind van het schooljaar kun je met je klas weer meedoen met het nationale wateronderzoek ‘Vang de Watermonsters’. Middels een E-Learning leren scholieren alles over waterkwaliteit en biodiversiteit. Vervolgens kan de klas het geleerde in de praktijk brengen aan de waterkant. De praktijkles is gericht op groep 6,7 en 8 van de basissschool.

E-Learning

Met onze E-Learning doen scholieren kennis op over waterkwaliteit en biodiversiteit. Ze leren online via korte filmpjes en interactieve testjes over de rol van waterdieren, waterplanten en helderheid van het water. Zo leren de kinderen speels over het belang van goede waterkwaliteit én hoe zij goede waterkwaliteit zelf kunnen herkennen. Vervolgens kan de klas het geleerde in de praktijk brengen aan de waterkant. Bekijk de E-Learning!

vang de watermonsters

Praktijkles waterkwaliteit met meetkit

Voor begeleiders of leerkrachten organiseren wij een webinar waarin uitleg wordt gegeven over de praktijkles. De praktijkles vindt buiten plaats bij een water dat de klas graag wil meten. Met deze les leren scholieren vaardigheden die horen bij het meten van de waterkwaliteit. Zo meten zij de diepte en helderheid van het water, en inventariseren ze de aanwezige waterdieren en het zwerfafval. Na het online insturen van de resultaten krijgt elke deelnemende klas een waterkwaliteitsdiploma met daarin de eigen meetresultaten.

De praktijkles met meetkit is voor een beperkte groep basisscholen beschikbaar en is, net als de E-Learning, gericht op groep 6, 7 en 8. Per klas is er één meetkit beschikbaar. De meetkit bevat een reageerbuisje voor een watermonster en een zoekkaart voor waterdiertjes.  

Dit moet je weten

 • Ondersteuning: het is aan te raden om een of meerdere vrijwilligers, bijvoorbeeld ouders, als begeleiding in te zetten.
 • Opzet van de praktijkles: introductie (15 minuten), meten bij het water (60-75 minuten) & afronding (10 minuten).
 • Wat ontvang je van Natuur & Milieu:  een uitnodiging voor een webinar, de E-Learning, een meetkit per klas om watermonsters te nemen, een handleiding en lesmateriaal.
 • Lesmateriaal: je kunt het lesmateriaal alvast bekijken! Download hier de handleiding, instructiebladen en de zoekkaart voor waterdieren.
 • Wat heb je verder nodig:  een Secchi-schijf of Secchi-hark, meerdere schepnetjes en witte bakken.
 • E-learning: de E-Learning is online gratis beschikbaar.

Wanneer kun je wat verwachten?

 • Na aanmelding: ontvangst e-mail met daarin een opname van de webinar
 • Ongeveer een week na de aanmelding: ontvangst meetkit met handleiding en lesmateriaal
 • 25 mei tot half augustus: meting aan de waterkant
 • Na de meting: online invoeren van meetgegevens
 • Na invoeren: ontvangst Waterkwaliteitsdiploma

Heb je vragen over dit lespakket? Stuur dan een e-mail naar vangdewatermonsters@natuurenmilieu.nl.