Je huis verwarmen met een warmtepomp

Wat is een warmtepomp?
Een warmtepomp is een manier om je huis te verwarmen én voor de voorziening van warm tapwater zonder aardgas. Het systeem werkt naast of in plaats van je cv-ketel. Warmtepompen gebruiken elektriciteit om de warmte van buiten naar binnen te pompen.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp maakt gebruik van warmte die aanwezig is in de omgeving. Bijvoorbeeld de buitenlucht, bodem of grondwater. Door de warmtepomp wordt de warmte vanuit die bron naar binnen gepompt en geeft dit binnen het verwarmingssysteem af voor de verwarming van het huis.
Warmtepompen maken gebruik van zogenaamde lage temperatuurverwarming. Lage temperatuurverwarming betekent dat het water dat door de radiatoren of vloerverwarming stroomt kouder is dan je gewend bent. Om het warm te hebben in een huis met lage temperatuurverwarming, moet je huis goed geïsoleerd zijn en moet het warmteafgiftesysteem (radiatoren of vloerverwarming) voldoende warmte afgeven. Lage-temperatuurverwarming gaat dus niet over de temperatuur van je thermostaat in de kamer, maar over de temperatuur van het water dat door je radiatoren stroomt.
Volledig elektrische warmtepomp
Een elektrische warmtepomp haalt warmte uit de lucht, grondwater of bodem en geeft die in huis af, waardoor het binnen opwarmt. Ook als het buiten koud is, kan de warmtepomp toch warmte uit de buitenlucht halen. Met behulp van elektriciteit wordt die warmte op de juiste temperatuur gebracht. Een warmtepomp zorgt voor zowel de verwarming van je huis als voor het warme water uit de kraan. Je hebt helemaal geen cv-ketel meer nodig. Voor de volledig elektrische warmtepomp is het wel noodzakelijk dat je huis goed geïsoleerd is.
Woningen die na 2000 gebouwd zijn, zijn al klaar voor een warmtepomp, want deze huizen zijn bij de bouw al goed geïsoleerd. Ook hoeven de radiatoren in die woningen niet vervangen te worden bij het installeren van een warmtepomp.
Als je de cv-ketel op 50 graden hebt gezet en het comfortabel blijft, is je huis klaar voor een elektrische warmtepomp.
Hybride warmtepomp
Bij een hybride warmtepomp wordt naast de cv-ketel een warmtepomp geplaatst. Deze verwarmt het huis. De cv-ketel springt bij als het erg koud is in de winter en zorgt voor het warme tapwater (uit de kraan).
Een hybride warmtepomp kan in elk huis, maar hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe beter en efficiënter de warmtepomp werkt. Vaak zijn woningen die gebouwd zijn tussen 1992 en 2000 goed geschikt voor een hybride warmtepomp. Ook als je twee of meer isolatiemaatregelen in je huis hebt gedaan, is je huis klaar voor een hybride warmtepomp. Heb je de temperatuur van je cv-ketel op 60 gezet en blijft het daarmee lekker warm? Dan kun je kiezen voor een hybride warmtepomp. Staat hij op 70 graden om het comfortabel te houden? Dan kun je ook overstappen naar een hybride warmtepomp, maar is het wel verstandig eerst je huis beter te isoleren.