Terug naar overzicht
Reizen Wonen

Thuiswerken, hoe pak je dat aan?

Het is rustig op de weg, de treinen zijn leeg. Iedereen die thuis kan werken, wordt gevraagd dat de komende tijd doen. Nu we aan huis zijn gekluisterd, vraagt dat een omschakeling in je manier van werken.
portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
 • 
Tips
man zit achter laptop thuis

In 2010 gaven we al aandacht aan die nieuwe manier van werken met de campagne Het Nieuwe Werken. De campagne was bedoeld om maatregelen te stimuleren die de keuzevrijheid van werknemers verhogen. Bijvoorbeeld om vaker, in dat geval vrijwillig, thuis te gaan werken als dat mogelijk is, of om op andere tijden te werken om buiten de spits te reizen. De afgelopen jaren is dit in Nederland in veel beroepen al heel gewoon geworden (bron: CBS). Mensen met creatieve beroepen, in de dienstensector en zelfs in het onderwijs en in de zorg doen het al: plaats- en tijdsonafhankelijk werken, mogelijk gemaakt door ICT. Nu we komende dagen veelal thuis aan het werk zijn, delen onze collega’s hun handigheden!

Houd je aan een ritme

De grens tussen werk en privé vervaagt al snel met thuiswerken. Het is daarom handig om een ritme te hebben, zoals je dat ook gewend bent als je naar je werk gaat. Thuiswerken gaat om doelgericht en gefocust werken.

Mark: “Om de werkdag productief in te delen, vind ik het fijn om op de ‘gewone’ tijd op te staan. Ik kleed me aan zodat ik niet de hele dag in mijn pyjama loop. Ook handig als je een videovergadering hebt 😉 Ik draag ook schoenen. Sokken of sloffen zijn comfortabel en daar ben je minder productief door. Ga ook niet midden op de dag douchen, maar doe dit als onderdeel van je ochtendroutine.”

Conny: “Wat ik aanraad is om te beginnen met een ontbijtje en koffie of thee. En gebruik de tijd die je normaal in het ov zit voor een wandeling of lees rustig de krant. Frisse buitenlucht zorgt voor een goed begin van de dag. Let op: houd je wel aan de richtlijnen van het RIVM. Een pauzewandeling of kleine fietstocht tussen de werkzaamheden is ook lekker. Plan dat wel in je agenda zodat collega’s zien dat je niet bereikbaar bent.”

Mark: “Het is verleidelijk om in plaats van die wandeling meteen je laptop open te klappen in bed. Ik hoor vaak dat dat juist niet goed is voor de productiviteit. Daarbij ook niet erg ergonomisch verantwoord. Ik werk mijn mail pas bij als ik inderdaad heb ontbeten, een rondje buiten heb gelopen en aan de keukentafel of bureau zit. Als je geen andere plek hebt om te werken, maak je je bed op en zorg dat je rechtop zit.”

Annemijn: “Maak een to-do-lijst en houd je agenda goed bij. Voorkom dat je te lang doorwerkt door zoveel mogelijk je kantooruren aan te houden. Geef dus ook aan wanneer je niet beschikbaar bent voor telefoontjes. Wat handig is, is dat veel ICT-bedrijven tijdelijk korting op software bieden om thuis te werken of bieden deze zelfs gratis aan. Zo kan je toch op een simpele en snelle manier overleggen. Thuiswerken betekent ook meer appjes en mails: let er dus ook op dat je niet continu ‘aan’ staat.”

Mark: “Klopt! Als aanvulling daarop: houd het contact met je collega’s niet alleen zakelijk. Je hebt geen praatje bij de koffieautomaat, dus het hebben van gesprekken is belangrijk. Begroet je collega’s ’s ochtends met een digitale groet, vraag hoe het weekend was en deel dingen die je normaal ook bij de koffieautomaat zegt. Bijvoorbeeld dat je jarig ben geweest of dat je een goed boek hebt gelezen.”

Michelle: “Tip voor het thuiswerken met kinderen: wij hebben thuis een stoplicht gemaakt. Groen betekent dat we lekker kunnen kletsen, oranje is zachtjes praten en mij met rust laten en rood is stil zijn. Wat ook helpt is ze laten (video)bellen met vriendjes. Zijn ze zo weer een uur verder!”

bureau met laptop, beeldscherm, lamp en telefoon

Maak thuiswerken leuk

Net als werken op kantoor is de sfeer als je thuis werkt ook erg belangrijk. Maak het leuk voor jezelf!

Sterre: “Thuiswerken is niet alleen productief, maar ook leuk! Je kunt muziek opzetten en meezingen zonder dat je commentaar krijgt van je collega’s. Tenzij je dit doet tijdens een telefonisch overleg natuurlijk.”

Annemijn: “Het werkt voor mij ook om tussendoortjes te hebben tijdens het werken. Dat hoeven geen zakken chips te zijn, maar een rijstwafel met pindakaas, handje noten of een banaan geeft je ook weer energie om door te kunnen! Lunch trouwens niet achter je laptop – ook al doe je dat op kantoor wel. Wat helpt is om pauzes in te plannen en je hier aan te houden, zodat je je de hele dag goed kan concentreren. Als je thuis zit heb je toch de neiging om gewoon achter je laptop te blijven zitten.”

Mark: “Als laatste: wees niet te streng voor jezelf. Het is een ongewone situatie! En op kantoor ben je ook niet 100% van de tijd productief, dus verwacht dat thuis ook niet.”

eettafel met laptop