Terug naar overzicht
Eten Spullen Wonen

6 groene voornemens waar je elk moment mee kunt starten

Of je ze nu rond de jaarwisseling op een rij zet of halverwege het jaar het roer om wilt gooien: goede voornemens helpen je om nieuwe stappen te zetten. Helaas houden we ze niet altijd vol, omdat we vaak te veel tegelijk willen doen. Dit geldt ook voor groene voornemens. Maar door kleine stapjes te zetten die passen in je normale leefpatroon, houd je een groen voornemen wél goed vol, en kan zo’n voornemen zelfs een verslavende uitwerking hebben. Waar één groene stap wordt gezet, volgen er vaak meer!
portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
 • 
Tips
familie loopt door het bos

1. Stap over op groene stroom

Onze stroom komt nog steeds vooral van fossiele brandstoffen. Dat moet snel anders. Gelukkig beschikken we over de wind en zon als oneindige energiebronnen en alle technieken om daar stroom uit te halen. Maar niet alle stroomleveranciers zijn daadwerkelijk zo groen als de reclames beloven. Bekijk onze stroomranking om te controleren hoe duurzaam jouw huidige stroomleverancier is. Valt dat tegen? Stap dan over. De overstap naar groene stroom kan zelfs goedkoper uitpakken. En in de meeste gevallen hoef je jouw energiecontract niet zelf op te zeggen. De nieuwe leverancier geeft de beëindiging van je oude contract door aan je oude leverancier. Het is dus minder werk dan je denkt, met meer impact dan je zou denken!

2. Stap over naar een groene bank

Wist je dat er duurzame en minder duurzame banken zijn? Afhankelijk van het investeringsgedrag en de dagelijkse operatie van de bank, kan je een groenere keuze maken. Op de website Eerlijke Geldwijzer vind je een overzicht van banken en hun duurzaamheidsscore op verschillende onderwerpen. Check jouw bank en stap eventueel over naar een groenere bank. Overstappen veel gedoe? Dat valt ook bij banken alles mee! In Nederland kun je bij het afsluiten van een rekening de overstapservice aanvragen, waarmee de bank je het meeste werk uit handen neemt. Overstappen is daardoor zo geregeld. Check ook eens jouw verzekeraar of pensioenfonds op duurzaamheid. Daar vind je ook meer informatie over op de website van Eerlijke Geldwijzer.

3. Eet een dagje geen vlees

Elke dag vlees eten is niet meer van deze tijd, toch vinden veel mensen het lastig om minder vlees te eten, dat bleek uit onze Vegamonitor. Een goed voornemen dat daarbij past: eet wat vaker een dagje plantaardig (geen vlees, vis, eieren of zuivel) of op zijn minst geen vlees. De veeteelt stoot namelijk enorm veel broeikasgassen uit. Door vaker te kiezen voor een plantaardig of vegetarisch alternatief, verklein je jouw impact op het klimaat. Zo wordt voor een rundvleeshamburger zo’n acht keer meer water gebruikt (430 liter per kilo vlees) dan voor een bonenburger (50 liter per kilo product). Ook veroorzaakt de productie van een vleesburger zeven keer meer uitstoot (21 kilo CO2 per kilo vlees, tegenover 3 kilo CO2) (Bron: Blonk Consultants, 2017). Elke extra dag dat je geen vlees eet, is dus klimaatwinst, een goed groen voornemen. Wil je nog een stapje verder? Waag je aan de Vegan Challenge!

vegetarische burgers op een bord

4. Pak vaker de fiets

Niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid: pak de fiets! Even flink bewegen zorgt voor endorfine in je lijf die je een prettig gevoel geven. Je kunt het bewegen vaak combineren met iets dat je toch al wilde doen (woon-werkverkeer, boodschappen, familiebezoek). Ook in je vrije tijd kun je in plaats van bewegen op een apparaat in een zweterige sportschool kiezen voor een uur beweging in de buitenlucht, of stedentripjes maken met de trein gecombineerd met de ov-fiets. Geniet van de natuur die Nederland te bieden heeft. Of je nu te voet gaat of op de fiets stapt, er valt nog veel moois te ontdekken. Jij knapt ervan op, en het milieu ook, als jij de auto vaker laat staan.

5. Maak groenere vakantieplannen

Januari en februari zijn in Nederland de maanden bij uitstek om vakanties te plannen. Wil je in je vrije tijd mooie avonturen beleven? Dan is het niet nodig om daarvoor (meerdere keren per jaar) in het vliegtuig te stappen. Waan je in Nieuw-Zeeland in Isle of Skye (Schotland), of ruil Thailand in voor Kroatië. Schrijf je in voor onze Vakantie zonder Vliegen-uitdaging en ontvang onze duurzame reisgids met tips voor een onvergetelijke vakantie zonder in het vliegtuig te hoeven stappen.

Vrouw staat op perron te wachten op trein

6. Koop minder en koop beter

Kijken, kijken, niet kopen… Dat gaat lang niet meer op voor de gemiddelde Nederlander. Dat is zonde, want door minder of slimmer te kopen, kunnen we onze klimaatimpact al aanzienlijk verlagen. Hoe je dat doet? Een eerste stap is je vaker af te vragen of je iets écht nodig hebt. Extra plezier kun je behalen door mooie tweedehands spullen te scoren bij de kringloop of op Marktplaats en die een tweede leven te geven. Dat geldt voor kleding, meubels, huisraad en eigenlijk alle spullen die je koopt. Vraag je daarnaast van te voren af hoe veel en hoe lang je hier plezier van gaat hebben en of er eventueel een duurzamer alternatief is. Bijvoorbeeld door bestaande spullen een nieuw likje verf te geven (zogeheten upcycling), apparaten te laten repareren of door spullen die je slechts af en toe gebruikt, te lenen van iemand anders.

[gravityform id="98" title="false" description="false"]
<p class="gform_not_found">Oeps! We konden je formulier niet vinden.</p>