Ga terugHome      Thema’s      Eten & drinken      Vegetarisch eten      Recept: Bloemkoolgnocchi met zelfgemaakte pesto
Recept

Recept: Bloemkoolgnocchi met zelfgemaakte pesto

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
Gnocchi, ook wel uitgesproken als (njokkie), is een Italiaans pastagerecht en wordt gewoonlijk gemaakt van aardappelen en tarwebloem. Maar wist je dat je gnocchi ook kan maken van andere oer-Hollandse groentesoorten als bloemkool? Deze bloemkoolgnocchi is misschien niet zo traditioneel, maar smaakt wel verrassend lekker!
Gnnocchi geserveerd

Benodigdheden

  • Handmixer of keukenmixer
  • Hoge (beslag)kom
  • (kaas)rasp
  • Koekenpan
  • kookpan
  • Staafmixer of blender
  • Theedoek

Ingrediënten 4 personen

Voor de bloemkoolgnocchi

  • 400 gram bloemkool (of 1 kleine bloemkool)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 250 gram tarwebloem
  • Snufje zout

Ter toevoeging aan de gnocchi

  • 10 trostomaatjes
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gram tuinbonen uit blik

Voor de pesto

  • 30 gram verse basilicum
  • 2 el pijnboompitten
  • 1 teentje knoflook
  • snufje zout
  • Snufje peper
  • 75 ml (extra vergine) olijfolie
  • 30 gram Parmigiano Reggiano (optioneel)

Garnering (optioneel)

  • Parmigiano Reggiano (of kies edelgistvlokken voor een plantaardig alternatief)
  • Pijnboompitjes
  • Rucola

Bereiding

Bloemkoolgnocchi

  • Verwijder met de hand de bladeren van de bloemkool en snijd de bloemkool in (gelijke) roosjes
  • Breng water aan de kook in een ruime pan en kook de bloemkool gaar in circa 5 minuten
  • Giet het (kook)water af en spoel de bloemkool af met koud water. Laat de bloemkool circa 5 minuten afkoelen in het koude water. Giet daarna het koude water af
  • Leg de bloemkoolroosjes in het midden van een theedoek, breng de punten van de theedoek naar elkaar en knijp de bloemkool fijn. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk vocht uit de bloemkool knijpt
  • Doe de uitgelekte bloemkool in een hoge beslagkom. Voeg de tarwebloem, zout en olijfolie toe aan de bloemkool. Meng het geheel tot een stevig en soepel deeg
  • Maak van het deeg gelijke ovaalvormige balletjes van ongeveer 3 cm lang en 1 cm breed, door de balletjes tussen beide handen te rollen. Optioneel: rol de deegballetjes over de achterkant van een vork en creëer een geribbeld patroon
  • Breng in een ruime pan water aan de kook. Voeg de gnocchi toe aan de pan en kook de bloemkoolgnocchi gaar. De gnocchi is gaar, wanneer de balletjes beginnen te drijven in de pan. Giet het kookwater af en laat de bloemkoolgnocchi nog even in de pan zitten, totdat de pesto klaar is

Pesto

  • Haal de verse blaadjes basilicum van de takjes en rasp de Parmezaanse kaas (optioneel)
  • Verhit ongeveer één eetlepel olijfolie in een koekenpan. Rooster de pijnboompitten in de koekenpan totdat er een goudbruine kleur ontstaat
  • Pel de knoflook en doe de geroosterde pijnboompitten, gepelde knoflook, basilicum, olijfolie en eventueel de geraspte kaas in een hoge mengbeker. Pureer het geheel met een staafmixer of blender tot pesto. Voeg naar smaak peper en zout toe

Tijd om de ingrediënten samen te voegen!

  • Snipper de ui en snijd de gepelde knoflook in fijne stukjes
  • Verhit een flinke scheut olijfolie in een koekenpan en bak de ui, knoflook en tuinbonen circa 3 minuten
  • Voeg de bloemkoolgnocchi toe in de koekenpan en bak de gnocchi circa 7 minuten op middelhoog vuur in de koekenpan. Voeg na ongeveer 4 minuten ook de trostomaatjes toe aan de pan
  • Voeg tot slot de zelfgemaakte pesto toe en verwarm het geheel circa 5 minuten op middelhoog vuur
  • Optioneel: garneer de bloemkoolgnocchi met Parmezaanse kaas, pijnboompitjes en/of rucola

Geniet ervan!